Fysisk detailhandel har længe været presset. Corona har strammet skruen endnu mere og sat fokus på hvordan man kan reducere sine omkostninger.
Derfor er der også flere der ser delebutikker som en spændende mulighed. Jeg har talt med en række delebutikker om fordele og ulemper og når jeg spørger om det er ”besværet værd” er svaret helt klart ja!
Regel nr 1; der er ingen regler
Udgangspunktet skal dog altid være noget der tiltrækker samme kundetyper, men samtidig må det gerne være overraskende. Derfor kan utraditionelle kombinationer også give adgang til nye kundegrupper. Et eksempel er at kombinere gavebutik og kort med udstyr til små kæledyr. Umiddelbart ikke den mest oplagte kombination, men det viste sig at være et vareudbud som appellerer til den samme kundetype. Et andet eksempel kunne være en kombination af dykkerudstyr og yogaudstyr. To aktiviteter som ofte tilbydes på de samme feriedestinationer og appellerer til mennesker der ønsker en aktiv ferie.
Delebutik er lig med deleøkonomi
Pga. presset fra Corona-nedlukning har mange haft behov for at se på hvordan de fremover kan være mere robuste i forhold til økonomien. En fysisk forretning er relativ omkostningstung og det er vanskeligt at minimere omkostninger og skære udgifter fra, fordi de ofte er en del af at køre forretningen fornuftigt. Her tilbyder delebutikken en mulighed for at være flere om at bære risikoen og samtidig minimere udgifterne for den enkelte. Selvom forretningslokalet måske er lidt større for at få plads til alle partnere, så er der fortsat en række driftsomkostninger som forbliver på nogenlunde samme niveau, nu blot med flere til at betale regningerne.
Vi bruger hinandens kompetencer
Der er 100 praktiske ting, der skal ordnes i det daglige: regnskab, kontakt til udlejer, kommunen, handelsstandsforening osv. samtidig med at butikkens skal passes og udvikles. Når man indgår i et butiksfællesskab, er det oplagt at fordele driftsopgaverne i forhold til kompetencer. Der er selvfølgelig forskel på, hvor tunge de enkelte opgaver er, og de fleste delebutikker kompenserer de, der har de tungeste opgaver, så de fx lægger mindre tid bag disken.
Alle er enige om at det, at man ikke er bundet til at stå bag disken hver dag, er en kæmpe fordel. Ikke mindst når ens virksomhed er under opbygning og man derfor ofte har flere jobs at passe. Der er i det hele taget mere overskud til at tage sig af forretningsudviklingen. Og så giver det at være flere om butikken i sig selv en energi, som er god at trække på i det daglige.
Tilstede på alle platforme
I dag kræver det at være i detailbranchen at man er til stede på alle platforme. Delebutikken tilbyder en mere overkommelig løsning. For mange har det været den platform der skulle til for at de overhovedet kunne komme i gang med en fysisk salgskanal.
Samtidig siger mange at muligheden for at komme i tættere dialog med deres kunder i den fysiske butik og få direkte feedback på produkterne hjælper med at tilrette og forbedre produkt og service. Den direkte dialog giver også bedre mulighed for at vejlede kunderne og det giver kunderne tryghed at kunne ”afprøve” produktet inden køb. Endelig opfatter en del kunder den personlige serviceoplevelse og muligheden for at producent som et ekstra købsincitament.